Activiteiten

Actuele activiteiten:

 • Energiebox beschikbaar voor Voordorp.

Voordorp heeft als eerste wijk in Utrecht de beschikking over een Energiebox. Deze box, welk is gefinancierd door de gemeente Utrecht, is volgepropt met meet en weet spullen, gereedschap en materialen. Het gebruik van de box laat direct zien waar je veel energie, tot zelfs 30% kan besparen. Dat is ook haalbaar zonder ingewikkelde ingrepen.

Zo kan je met een warmtescan camera de warmte lekkage in de woning opsporen en direct aanpakken met bv radiator isolatie. Ook direct onnodig sluipverbruik zien met de “Wattcher”, de juiste led lamp kiezen, veel water besparen met de douchecoach, centrale verwarming goed instellen en nog veel meer.

De energiebox is beschikbaar voor iedere Voordorper, die wil gaan voor een schoner milieu. Je hoeft het ook nog niet eens alleen te doen. Het Energieteam kan op verschillende manieren assisteren, op persoonlijke basis of samen met de buren.

Laat het energieteamvoordorp@gmail.com weten dat je interesse hebt en wij maken een afspraak. Het gebruik van gereedschap is kosteloos, beschikbaar materiaal als bv radiatorfolie, tegen kostprijs.

IMG_0118 (Large)

 • Housegreeningparties in Voordorp
  Dat zou prachtig zijn een serie housegreeningparties in onze wijk, waarbij buren samen hun energieverbruik aanpakken, met hulp van een deskundige.
  Het idee is simpel. Je komt samen met een paar buren en bespreekt de energierekening. De ervaring is dat de verschillen heel verrassend zijn en de maatregelen voor flinke energiebesparing meestal eenvoudig.
  Doe je mee? Het energieteam helpt je daarbij. Om een idee te krijgen hoe het werkt zijn de Housegreening folders beschikbaar Hoe organiseer je een Housegreening en Folder House greening party Uitnodiging of neem even contact op met het energieteamvoordorp@gmail.com
 • Zonnepanelen advisering
  Zonnepanelen, je wilt wel maar je weet niet waar te beginnen. En dat is niet zo gek, want in deze opkomende markt bevinden zich ook aardig wat “cowboys” . Installateurs die zonder veel kennis/aandacht  zonnepanelen installeren. Wij durven rustig te stellen dat wij aardig wat ervaring hebben opgedaan en een helder en onafhankelijk verhaal kunnen vertellen. Een voorproefje vind je hier:Zijn zonnepanelen een lonende investering?
 • Ondersteuning van Vereniging Van Eigenaren,
  die streeft naar energiebesparing en/of plaatsing van zonnepanelen.

 Wat hebben wij de laatste jaren gerealiseerd?

 • Het Energieteam Voordorp heeft een document gemaakt om bij aanschaf van zonnepanelen klanten meer zekerheid te verschaffen of hun installatie ook daadwerkelijk voldoet aan de normen. Daarvoor is het document Kwaliteitsborging Zonnepanelen installaties gemaakt dat u kunt terug vinden onder het tabblad “beschikbare folders” of klik hier:kwaliteitsborging installatie Schaduw geeft groot verlieszonnepanelen.
  Hoe werkt het? Naast de te tekenen offerte kunt u het document voorleggen ter ondertekenging aan uw installateur. De kern van het document is dat de installateur de installatie uitvoert volgens de normen die daarvoor staan (vastgesteld door ISSO, kennisinstituut van de installatiesector).
 •  In 2011 hebben we het “Zonnepanelen op je schuurtje” gelanceerd. Een demonstratie project om te laten zien hoe makkelijk het is om je eigen energie op te wekken.
  Voor meer informatie klik hier: Aktie zonnepanelen op je schuurtje
 •  Het project “Geen vuiltje aan de lucht” ging over het belang om de woningventilator te vervangen. Meer dan 200 gezinnen hebben daar gebruik van gemaakt en hun oude woningventilatoren laten vervangen voor een energiezuinige. Voor meer informatie klik hier: Woonventilatie: geen vuiltje aan de lucht
 • Woningbouwcorporatie Portaal werd betrokken bij energiebesparing in de wijk en heeft geleidt tot plaatsing van enkele zonnepanelen, vervanging van 100 oude woningventilatoren en het opzetten van een energieloket bij Portaal.
 • We hebben meerdere energiebesparingsavonden georganiseerd. Informatie hierover kunt u terugvinden onder het tabblad folders.
 •  We hebben lezingen georganiseerd met interessante sprekers rond het thema Duurzame energie. Inspirerende titels als “ CO2 – Everything you wanted to know, but were afraid to ask”, “Peak Oil – Peak Everything”, en “Spaceship Earth” stonden garant voor een interessante avond.
  Lees meer over de lezing van Graham Degens “Spaceship Earth”.artikel van student journalistiek David Oranje, sept 2012